Nesúhlas zamestnanca so zmenou miesta výkonu práce
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, zamestnávateľ má uzatvorenú pracovnú zmluvu so zamestnancom, v ktorej je uvedené miesto výkonu práce ako "sídlo zamestnávateľa". Zamestnávateľ sa chystá sťahovať do nových priestorov, ktoré sa nachádzajú v tej istej obci. Mám otázku, či v prípade, že zamestnanec nebude súhlasiť so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, má mu zamestnávateľ vyplatiť odstupné? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, áno.
Ak sa zamestnávateľ premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí s miestom výkonu práce, má nárok na odstupné. Dôležitá je formulácia miesta výkonu práce, ideálne je dávať obec ako miesto výkonu práce. Viem si predstaviť, ze ak sa sťahuje zamestnávateľ len neďaleko svojho pôvodného sídla, že by nešlo o zmenu miesta výkonu práce.
Podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod 2 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce. Výška odstupného sa odvíja od počtu odpracovaných rokov zamestnanca u daného zamestnávateľa. Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov, b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov, c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov, d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.